Carian di Pancapersada

Yang Sudi Singgah

Thursday, December 30, 2010

Tahniah Skuad Harimau

DSN2

YAB Perdana Menteri, Orang Kaya Indera Shahbandar Dato' Sri Haji Mohd. Najib bin Tun Haji Abdul Razak mengisytiharkan Jumaat ini, 31 Disember 2010 sebagai cuti umum untuk meraikan kemenangan sulung pasukan bola sepak Malaysia menewaskan Indonesia pada perlawanan akhir bola sepak Piala AFF Suzuki 2010.

Kemenangan itu mengakhiri penantian Malaysia selama 14 tahun untuk memenangi piala tersebut.

Pada perlawanan akhir yang berlangsung di Stadium Gelora Bung Karno di Jakarta, Skuad Harimau Malaysia berjaya menewaskan pasukan Indonesia menerusi agregat 4-2.

DSN1 YAB Perdana Menteri melahirkan rasa bangga serta gembira atas kejayaan Skuad Harimau Malaysia menjuarai Piala Suzuki AFF 2010 dan skuad negara telah bermain dengan baik sebagai satu pasukan sehingga berjaya menjulang piala berkenaan. “Saya berasa begitu gembira dan bangga atas kejayaan yang diraih oleh pasukan muda Malaysia. Syabas Harimau Malaya! Kamu semua telah membanggakan negara. Tahniah,” katanya menerusi pesanan ringkas dalam laman sosialnya di Twitter dan Facebook.

Malaysia adalah negara keempat di rantau ini yang berjaya menjulang Piala Suzuki AFF 2010 selepas Thailand, Singapura dan Vietnam.

Dalam satu kenyataannya menerusi Bernama pula, Najib berkata, kemenangan Malaysia dalam perlawanan akhir Piala Suzuki-AFF adalah sesuatu yang dibanggakan.

“Ini adalah malam paling gemilang dalam bola sepak Malaysia. Pasukan muda telah memberikan kita kebanggaan dan kita mesti bina kejayaan ini untuk menggerakkan bola sepak maju ke hadapan pada tahap yang lebih tinggi. Apa yang kita capai malam ini bukan satu yang sepintas lalu tetapi permulaan dalam sejarah bola sepak kita sebagai yang besar,” katanya.

Sementara itu Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengucapkan tahniah di atas kejayaan skuad Harimau Malaya yang melakar sejarah.

Beliau berkata kejayaan malam ini merupakan satu pencapaian yang lebih manis bagi pasukan bola sepak negara selepas 14 tahun menunggu untuk muncul sebagai negara keempat merebut kejuaraan itu selepas Thailand, Singapura dan Vietnam.

“Kejayaan ini membuktikan bahawa tiada yang mustahil sekiranya kita benar-benar idamkan kemenangan. Segala usaha, penat lelah dan pengorbanan setiap pemain, jurulatih dan pegawai pasukan jelas terhasil dengan kejayaan ini.

“Tentunya pelbagai perasaan melanda setiap rakyat Malaysia – megah, terharu dan paling utama, semua merasa bersyukur kerana kejayaan ini memperlihatkan kesungguhan mereka yang terbabit, terutamanya para pemain dan jurulatih K.Rajagobal bagi mendapatkan kejuaraan,” katanya .

Muhyiddin berharap kemenangan itu tidak akan melekakan pemain, jurulatih dan pegawai skuad kebangsaan kerana persaingan tentu akan menjadi lebih sengit pada masa akan datang.

“Saya ingin menggesa para pemain untuk terus mengekalkan prestasi sekaligus meningkatkan kecemerlangan yang dicapai agar Malaysia terus gah di persada antarabangsa.

“Saya berharap lebih banyak kejayaan akan direkodkan pada masa hadapan dan pada masa yang sama, mendoakan agar mutu sukan bola sepak Malaysia kembali dihormati dan digeruni, bukan sahaja di Asia Tenggara, malah di seluruh dunia,” katanya.

Muhyiddin turut mengucapkan terima kasih dan tBola1ahniah kepada penyokong yang telah memberi galakan serta dorongan tidak berbelah bahagi terhadap skuad kebangsaan. Beliau berkata aspirasi inilah yang diperlukan untuk terus membakar semangat wira bola sepak negara bagi mengecapi kemenangan berikutnya. “Penghargaan juga ditujukan kepada Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah* yang telah berjaya menerajui bola sepak Malaysia dan usaha-usaha selama ini sehingga berjaya mengecapi kejayaan ini,” katanya.

Pandangan Panca Persada

Saya yakin kebanyakan rakyat Malaysia yang bergembira dengan kejayaan ini bukan kerana mereka berminat sangat dengan bola sepak, tetapi kerana perasaan bangga dan cintakan tanahair. Negara kita, tanah tumpah darah kita…

su_03_1

* Tidak ramai yang mengetahui bahawa semasa kerancakan kempen Piala AFF Suzuki, KDYMM Sultan Pahang sedang berada di London. Apa yang menarik, semasa perlawanan akhir pusingan pertama di Stadium Bukit Jalil, KDYMM Tuanku membuat kejutan apabila pulang semula ke tanah air semata-mata kerana cinta baginda kepada bola sepak dan juga ingin meniup semangat kepada Skuad Harimau. Pada hari tersebut, baginda tiba di Kuala Lumpur pada jam 6.15 petang dan terus berangkat ke Stadium Bukit Jalil. Pada jam 8.00 malam, baginda menonton perlawanan serta memberikan sokongan. Dan selepas perlawanan (lebih kurang jam 12 tengah malam)…baginda berangkat semula ke London…

No comments:

Post a Comment