Carian di Pancapersada

Yang Sudi Singgah

Tuesday, July 13, 2010

Royal Pahang 1 Ungguli Liga Antarabangsa : Tebus kekalahan dalam Kejohanan RPC’ 10

Tengku Abdullah bersama pemain RP 1 menjulang trofi kejohanan Liga RMPA 2010

Royal Pahang 1 (RP 1) muncul sebagai juara Liga Antarabangsa Royal Malaysia Polo Association (RMPA) 2010 selepas mendapat tempat kedua dengan kutipan 8 mata pada Kejohanan Royal Pahang Classic di Arena Polo Pekan, Sabtu lalu. Kejayaan menjulang Piala Liga RMPA pasti menceriakan selepas gagal merampas Piala Royal Pahang Classic selama tiga tahun berturut-turut. RP 1 diketuai oleh KDYTM Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah ibni Sultan Ahmad Shah, Emelio Del Campo, Gaston Moore, Rafael Silva dan pemain simpanan, YM Tengku Rohanim Tengku Abdul Hamid.

Cita-cita besar RP 1 untuk mencipta sejarah juara berganda tidak kesampaian apabila kecundang di tangan RJPC 1 dipimpin KDYTM Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dengan kekalahan tipis, 5 - 6. Apa yang menarik dalam perlawanan akhir tersebut ialah apabila seawal chukka kedua, KDYTM Tengku Mahkota Pahang berhasil merembat masuk hantaran Gastor Moore ke gawang lawan dari jarak 20 meter. Secara umumnya kedua-dua pasukan benar-benar bertarung sengit untuk mendapatkan gol. Namun ternyata RJPC 1 mempunyai beberapa kelebihan, antaranya kerana memiliki Raul Laplacette (6 handicap peribadi) yang berjaya menambah dua gol menerusi gol padang pada akhir chukka kedua, menjadikan RJPC 1 mendahului 4 – 1 dan seterusnya mengambil pukulan penalti dalam masa kecederaan untuk mencatat kemenangan mutlak 6 - 5. Untuk rekod, Laplacette sebelum ini pernah menyarung jersi Royal Pahang 1.

Sebelum memulakan sirkit akhir itu, RP 1 dan Thai Polo tampak sukar digugat apabila mendahului di carta liga, 24.5 mata. Manakala pasukan Ranhill - Jogo di tempat ketiga, 1Malaysia, keempat dan RJPC 1, kelima.

Pasukan pencabar gagal menyekat kemaraan pasukan RP 1 untuk menjulang piala itu. Pasukan Thai Polo mengumpul 30.5 muncul naib juara Liga RMPA selepas menang tempat keempat di sirkit akhir. Manakala pasukan Ranhill yang diketuai Tan Sri Hamdan Mohammad, ketiga dan RJPC 1 sekalipun muncul juara Royal Pahang Classic sekadar di tempat keempat musim ini.

Liga RMPA disertai 11 pasukan, RP 1, Thai Polo, Ranhill - Jogo, 1Malaysia, Royal Johor Polo Club 1 (RJPC 1), La Sarita, Bunga Raya, Head Hunters, RJPC 2, RP 2 dan Terengganu Polo. Bagaimanapun, pasukan Bunga Raya dan RP 2 menarik diri daripada sirkit terakhir. Tirai Liga RMPA musirn ini bermula pada Kejohanan Thai Master, Terbuka Thai yang berlangsung di Pattaya, Thailand, diikuti Terbuka Royal Selangor dan Terbuka Malaysia. Sirkit terakhir Liga RMPA ialah Kejohanan Royal Pahang Classic yang berakhir di Arena Polo RP semalam.

Penyampaian Piala Liga Antarabangsa RMPA dan hadiah disempurnakan Yang Dipertua Penasihat Pemangku Raja Terengganu, YAM Tengku Sri Panglima Raja, Tengku Dato' Seri Baderul Zaman Ibni Almarhum Sultan Mahmud yang juga Tirnbalan PresidenRMPA. Turut menyaksikan perlawanan, YAM Tengku Muda Pahang, Tengku Abdul Rahman ibni Sultan Ahmad Shah.

Tahniah Royal Pahang 1...

No comments:

Post a Comment